Newsello.pl

Dlaczego warto jeść sezonowo?

Mówiąc o zaleceniach prawidłowego odżywiania najczęściej wymienia się dwie zasady; nasza dieta powinna być urozmaicona i obfitować w sezonowe owoce i warzywa, będące u podstawy piramidy zdrowego żywienia.
Dlaczego warto jeść sezonowo?
Dlaczego warto jeść sezonowo?

Mimo, że możliwość największego wyboru mamy w okresie od lipca do września, cześć warzyw jest dostępna cały rok zdecydowanie zachęcając do wykorzystania. Dlaczego warto jeść sezonowo?

Po pierwsze – niska cena

Pierwszy czynnik to po prostu kwestia ekonomiczna. Koszt produktów sprowadzanych jest głównie uwarunkowana drogim transportem, który został wliczony w cenę produktu. Egzotyczne owoce, niedostępne w zimę warzywa czy przetwory będą dużo mniej korzystne dla naszego portfela, niż ich lokalne odpowiedniki. W sezonie możemy kupić kilogram pomidorów nawet czterokrotnie taniej niż poza sezonem. Po za tym wybierając produkty krajowe skutecznie wspieramy lokalne gospodarstwa, a tym samym oszczędnie traktujemy domowy budżet.

Bogactwo witamin na wyciągnięcie ręki
Zanim banany, pomidory czy pomarańcze trafią na sklepowe półki, muszą niekiedy przebyć bardzo długą drogę. Transport i przechowywanie naraża je na straty cennych minerałów, a zwłaszcza witamin. Co więcej, te niektóre z substancji (np. polifenole) nawet nie miały możliwości wytworzenia, ze względu na zbyt gwałtownie przerwany proces dojrzewania. Natury nie da się oszukać, dlatego wiele warzyw czy owoców jest traktowanych chemicznymi substancjami, mającymi opóźnić, zahamować lub wydłużyć ten proces, aby produkt dojrzewał dopiero na naszych oczach. Owszem, wybierając produkty lokalne, takie jak jabłka czy gruszki nie mamy 100% pewności, że nie były one nigdy pryskane. Decydując się na zakupy u mniejszych gospodarzy, jest jednak szansa, że były to opryski naturalne stworzonych na bazie pokrzyw czy skrzypu.

Pyszny smak
Nie trzeba długo przekonywać o fantastycznym smaku młodej kapusty, pomidorów w sezonie czy malin zerwanych prosto z krzaka. Takie produkty są po prostu smaczne, co jeszcze bardziej zachęca do ich spożywania. O ile najbardziej rozpieszczającym miesiącem jest lipiec, sierpień i wrzesień; przez cały rok mamy dostęp do włoszczyzny, ziemniaków, buraków czy cebuli. Warzywa dają naprawdę duże możliwości w przygotowaniu, sugerując się chociażby dietą wegetariańską czy wegańską. Aby się do nich przekonać, warto zaczerpnąć inspiracji z blogów, stron czy serwisów kulinarnych takich jak, np. portal dietetyczny Dietmap. Zupy, pasty, makarony z warzywami, pasztety czy dodatki do kanapek to tylko niektóre pomysły na ich wykorzystanie.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również