Nieprawidłowa dieta znajduje się na drugim miejscu czynników ryzyka przedwczesnej umieralności.
- Nadmierna ilość cukru w diecie stanowi taką samą szkodliwość dla zdrowia, jak nałóg palenia tytoniu. - mówi newsrm.tv Maciej Hamankiewicz, prezes Naczelnej Rady Lekarskiej.
Niestety przetworzona żywność oraz napoje zawierające dużo cukru są wszechobecne, a jednocześnie łatwo dostępne. Nawet produkty, które nie są powszechnie kojarzone z wysoką zawartością cukru, np. nabiał, pieczywo czy np. musztarda w rzeczywistości mogą zawierać duże jego ilości. - Istnieją pokarmy, które nie mamy świadomości, że są dosładzane. Dlatego też zachęcam do tego, aby czytać etykiety na poszczególnych produktach. – dodaje Maciej Małecki prezes Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego.
Polskie Towarzystwo Diabetologiczne oraz Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością zachęca do zastępowania cukru niskokalorycznymi substancjami słodzącymi w produktach żywnościowych i rekomendują zastępowanie nimi sacharozy - Sztuczne substancje słodzące stanowią absolutnie bezpieczną alternatywą dla cukrów prostych. Są słodkie w smaku, ale nie zawierają kalorii, przez co nie prowadzą do rozwoju otyłości i cukrzycy – informuje Maciej Małecki.
Wypowiedź: Maciej Małecki, Prezes Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Maciej Hamakiewicz, Prezes Naczelnej Rady Lekarskiej.
Jak odzyskać energię? 3 skuteczne sposoby
Poznajcie 3 sprawdzone sposoby, które pozwalają stanąć na nogi i odzyskać siłę na wiosnę!



![Co wywołuje biegunkę? Poznaj jej przyczyny i rodzaje! [fot. Shutterstock]](http://gfx.newsello.pl/7/c7/7c75ec9e7a72869de64f19602d3aeebb21d_350x200.jpeg)
![Grzybica – czym jest i jak ją leczyć? Oto jak walczyć ze wstydliwym problemem! [fot. Pixabay]](http://gfx.newsello.pl/1/41/141404ac77f34cd85cd9ead04a5302d3027_350x200.jpeg)
![Leki bez recepty i suplementy diety – czym się różnią i kiedy je stosować? [fot. Shutterstock]](http://gfx.newsello.pl/e/c9/ec98914cd8f1219d5060102a79b8bf2ad57_350x200.jpeg)