Newsello.pl

Cenne właściwości soku jabłkowego

Sok jabłkowy jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów soku w Polsce. Jest źródłem składników mineralnych i antyoksydantów.
Cenne właściwości soku jabłkowego
Cenne właściwości soku jabłkowego

Działanie antystresowe
Polifenole, inaczej zwane antyoksydantami, są ważnymi składnikami dla organizmu naturalnie występującymi w roślinach. Wspomagają ochronę organizmu przed wpływem wolnych rodników. Stan w organizmie, w którym podwyższony jest poziom wolnych rodników określa się mianem stresu oksydacyjnego. Przyczynami pojawienia się stresu oksydacyjnego mogą być m.in. zanieczyszczenia organizmu, stres, palenie papierosów oraz niewłaściwa dieta składająca się np. z żywności wysoko przetworzonej. Stres oksydacyjny może prowadzić do przedwczesnego starzenia się oraz poważnych chorób, takich jak miażdżyca. Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia stresu oksydacyjnego warto zadbać o prawidłową dietę, która będzie bogata w antyoksydanty. Występują one w warzywach i owocach, dlatego w codziennym menu powinno pojawić się minimum 400 g owoców i warzyw. Jabłka, tak samo jak soki z nich pochodzące są ogólnodostępnym źródłem antyoksydantów. Dlatego warto sięgać po nie codziennie. Już jedna szklanka soku jabłkowego zapewnia pomiędzy 50 a 100 mg polifenoli.

Na dobre samopoczucie
Podenerwowanie, senność i ogólne zmęczenie mogą świadczyć o niedoborze potasu w organizmie.  Pierwiastek ten wpływa przede wszystkim na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, reguluje gospodarkę wodną organizmu oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Aby uniknąć niekomfortowego samopoczucia oraz wspomóc prawidłowe funkcjonowanie organizmu, warto zwrócić uwagę na uzupełnienie tego pierwiastka w codziennym menu. Naturalnym źródłem potasu są m.in. soki warzywne i owocowe. Szklanka soku jabłkowego o pojemności ok. 200 ml pokrywa zapotrzebowania na potas w wysokości aż 220 mg.

Sok jak owoc
Każdego dnia należy spożywać minimum 400 g warzyw i owoców w ramach 5 zalecanych porcji. Dietę bogatą w sezonowe warzywa i owoce można wzbogacać o dostępne przez cały rok soki.

- Sok to produkt zawierający 100-procentowy wsad owocowy, posiadający barwę, smak i zapach charakterystyczny dla owoców, z których pochodzi. Do  soków nie można dodawać sztucznych barwników, aromatów, ani też substancji konserwujących, czy cukrów.  Dlatego szklankę soku, uznaje się za jedną porcję owoców i śmiało można włączyć sok do codziennej diety - mówi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Światowy Dzień Mycia Rąk z Carex. Czy pamiętasz o prawidłowej higienie dłoni?

Światowy Dzień Mycia Rąk z Carex. Prawidłowa higiena to podstawa!

Zdrowie
czwartek, 12 października 2017, 15:32
15 października obchodzimy Światowy Dzień Mycia Rąk. Czym ta codzienna czynność zasłużyła na swoje własne święto? Jeśli dbamy o higienę dłoni – jesteśmy zdrowsi i tę zasadę powinniśmy mieć w pamięci na co dzień.
Złap odporność z DrWitt Premium!

Złap odporność z DrWitt Premium!

Zdrowie
poniedziałek, 09 października 2017, 14:21
Odporność wspiera funkcjonowanie organizmu każdego dnia. Jesienią zaczynamy intensywnie o nią dbać.

Zobacz również

Zdrowy jak… gruszka?
Zdrowie
czwartek, 05 października 2017, 10:34

Zdrowy jak… gruszka?

Wygląd gruszki, która kształtem przypomina kobiecą figurę, oddziałuje mocno na...