Newsello.pl

10 naturalnych sposobów na dobre samopoczucie wiosną

Czas obudzić się z zimowego snu i z energią przywitać wiosnę. Brak słońca, niedobór witamin w diecie oraz ograniczona aktywność fizyczna powodują, że brakuje nam energii i motywacji po zimie.
10 sposobów na dobre samopoczucie wiosną
10 sposobów na dobre samopoczucie wiosną

Oto 10 sprytnych sposobów, dzięki którym łatwo poprawisz samopoczucie, dodasz sobie energii i wpłyniesz pozytywnie na zdrowie!

1. Dieta na 5

Właściwe skomponowana i zbilansowana dieta ma znaczący wpływ na zdrowie i dobre samopoczucie. Aby organizm prawidłowo funkcjonował należy dostarczać mu różnorodnych produktów. Zgodnie z rekomendacjami ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) całodniowe menu dla osób zdrowych, powinno uwzględniać 4-5 posiłków w odstępach około 3-4 godzin. Należy pamiętać o śniadaniu, które powinnyśmy zjadać 1-2 godziny po wstaniu z łóżka, a ostatni posiłek należy spożywać na około 3 godz. przed snem. Dbanie o właściwą częstotliwość spożywania posiłków to ważny element prawidłowego żywienia. Regularne posiłki ułatwiają utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi.

2. Moc warzyw i owoców
Warzywa i owoce to podstawowy element prawidłowo zbilansowanej diety. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) każdego dnia należy spożywać minimum 400 g warzyw i owoców, podzielonych na 5 porcji! Warto wiedzieć, że jedną porcję owoców i warzyw, możne stanowić szklanka soku (około 200 ml), także tego pasteryzowanego. WHO, w dokumencie „Measuring intake of fruit or vegetables” wyraźnie wskazało 100% sok owocowy jako porcję owoców. Dieta bogata w warzywa i owoce oraz przetwory z nich pochodzące ma pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia, a także zmniejsza ryzyko różnych chorób.

3. Młodość na dłużej
Spożywanie jabłek i picie naturalnie mętnych i przecierowych soków jabłkowych może przyczynić się do utrzymania młodego wyglądu na dłużej – zawarte w nich polifenole są naturalnymi źródłami antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy. Polifenole neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, które powodują uszkodzenia komórek przyspieszając tym samym starzenie się organizmu.

4. Szybki sposób na oczyszczenie
Często po zimie czujemy się ociężali. Powodem tego może być dieta uboga w cenne dla organizmu witaminy i minerały. Warto zatem pomyśleć o naturalnych sposobach oczyszczenia. Przykładem może być sok pomidorowy. Dzięki wysokiej zawartości likopenu, sok pomidorowy ma działanie antyoksydacyjne. Warto wiedzieć, że większą zawartość likopenu znajdziemy w pasteryzowanym soku pomidorowym, niż w świeżych pomidorach, bowiem dzięki pasteryzacji biodostępność likopenu w pasteryzowanym soku pomidorowym wzrasta 2-3 krotnie.

5. Naturalne źródła witamin
Sok pomarańczowy, także ten pasteryzowany, jest źródłem witaminy C, która ma szerokie działanie prozdrowotne. Jak mówi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia: ,,Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga również w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, skóry, kości, chrząstki, dziąseł oraz zębów. Należy jednak pamiętać, że tak ważna dla organizmu witamina C charakteryzuje się nietrwałością i wysoką wrażliwością na działanie czynników zewnętrznych. Bardzo szybko utlenia się, znikając z produktów, które ją zawierają. Niszczy ją m.in. napowietrzenie (spienienie), czy nawet bezpośredni kontakt z powietrzem oraz wysoka temperatura podczas długotrwałego ogrzewania.  Warto więc  zadbać o odpowiednie warunki przechowywania owoców i warzyw. Wygodnym i pewnym rozwiązaniem są też soki np. w opakowaniach kartonowych, które dzięki zastosowaniu odpowiedniej technologii zapewniają stały poziom witaminy C w produkcie”.

6. Zadbaj o skórę
Jedna szklanka soku marchwiowego lub marchwiowo-owocowego, pokrywa średnie dzienne zapotrzebowanie na beta-karoten, czyli prowitaminę A, która jest odpowiedzialna za prawidłowy rozwój i funkcjonowanie skóry, wzroku i błon śluzowych. Co więcej beta-karoten, należy do grupy karotenoidów, które podobnie do polifenoli są naturalnymi źródłami antyoksydantów.

7. Słońce – witamina D
Wykorzystaj wiosenne spacery, aby uzupełnić niedobory witaminy D. Największym jej źródłem jest słońce. Witamina D wytwarza się w organizmie poprzez syntezę skórną pod wpływem promieniowania słonecznego UVB. Witamina D jest odpowiedzialna za prawidłowy rozwój i mineralizację kości.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również